Bahan-Bahan
Untuk 6 hidangan
Bahan A:
1 kg beras basmati
(dicuci & direndam selama 30 minit)
1 batang kayu manis
3 biji pelaga
3 kuntum bunga cengkih
3 helai daun pandan (dicuci & dipintal)
3 sdm minyak kacang
1/2 cawan susu rendah lemak
5 ulas bawang putih (dikisar)
4 sm halia (dikisar)
1.5 liter air
1 sdt garam
Bahan B:
500 g lobak merah
(dicuci bersih & dipotong dadu)
400 g kacang buncis (dihiris halus)
500 g daging lembu tanpa lemak (dikisar)
3 biji putih telur
1/2 sdt garam
1 sdt serbuk lada hitam
Cara Cara
Bahan A:
· Tumis bawang putih, halia kisar bersama kayu manis, bunga cengkih dan pelaga
· sehingga wangi.
· Masukkan daun pandan dan susu rendah lemak.
· Apabila sudah mendidih masukkan beras dan masak sehingga tanak.
Bahan B:
· Masak daging di atas kuali hingga separuh kering.
· Masukkan lobak merah, kemudian masukkan kacang buncis, garam, lada hitam dan putih telur.
Kacau sehingga rata.· Campuran daging ini di masukkan ke dalam nasi yang sudah tanak dan dikacau rata.
Bahan-bahan untuk salad:
7 batang lada merah (dikisar halus)
1/4 sdt garam
1/2 sdm gula timbang (brown sugar)
2 biji bawang besar (dihiris halus)
2 sdm daun ketumbar (dihiris)
1 biji jus limau kasturi
Cara-cara:
· Satukan semua bahan-bahan dan gaul rata.
No comments:
Post a Comment